FAQ voor Studenten

Dit is de FAQ voor geïnteresseerde (toekomstige) studenten. Staat jouw vraag er echt niet tussen? Neem gerust contact met ons op via het contactformulier.

Oriëntatie

De ICT Praktijk Academie is een unieke school. De academie biedt één opleiding aan, namelijk de hbo-opleiding Bachelor Informatica. Het unieke van school zit ’m in de combinatie van werken en leren. Een combinatie die op mbo-niveau heel normaal is, maar op hbo-niveau vrijwel niet voorkomt. Zeker bij een ict-gerelateerde opleiding is dit perfect te combineren.

De opleiding duurt 4 jaar.

Je moet een mbo4-, havo- of vwo-diploma hebben. Ben je 21 jaar of ouder en beschik je niet over één van bovenstaande diploma’s, dan kun je na het goed afleggen van een toegangstest ook deelnemen. Er is nog geen programmeerkennis vereist.

Ja. De studenten zijn een mengeling van doorstromers van het mbo, havo en vwo en herintreders en omscholers. Er is geen voorkennis over programmeren nodig, dus iedereen met voldoende interesse en motivatie is welkom.

Voor de student zijn er geen kosten verbonden aan de studie of het studiemateriaal. Dat betekent niet dat de studie gratis is. De kosten worden namelijk volledig betaald door het leerbedrijf. Van datzelfde bedrijf ontvang je ook maandelijks een stagevergoeding.

De opleiding is een erkende hbo-opleiding en wordt verzorgd door NCOI. Na vier jaar heb je een volwaardig diploma én werkervaring op je cv.

Nee, daar heb je helaas geen recht op aangezien we zo'n unieke vorm van onderwijs bieden.

Aanmelden is gemakkelijk. Ga naar onze aanmeldpagina en wij nemen contact met je op.

Lessen en stage

De ICT Praktijk Academie geeft je een brede technische basis: van programmeren tot ontwerpen, van security tot cloudcomputing. Kijk bij de studie-informatie voor meer details.

Je hebt één dag per week klassikaal les. In het eerste jaar is dat op maandag, het tweede jaar op dinsdag, het derde jaar op woensdag en het vierde en afsluitende jaar ga je op donderdag naar school. De andere vier dagen per week werk je bij het leerbedrijf.

Dat hoeft niet, maar mag wel. ICT Praktijk Academie kent veel it-bedrijven die graag een leerplek ter beschikking stellen. Samen vinden we de beste plek voor jou. 

Ken jij al een bedrijf waar je wilt werken, dan kijken we samen of dit bedrijf geschikt is als leerbedrijf.

Dat is afhankelijk van het bedrijf. Sommige studenten maken websites, anderen hebben werk op een helpdesk of programmeren applicaties. Weer anderen zijn dagelijks bezig met netwerkinstallaties. Het is heel gevarieerd. We zoeken daarom een leerbedrijf dat bij jouw interesse past.

Bij diverse bedrijven volg je naast je studie de eerste periode ook een interne training. Dat is even pittig, maar de doorzetters worden beloond met een fantastische job en een geweldige studietijd.

In het eerste jaar 400 euro per maand, in het tweede jaar 500 euro, in het derde jaar 600 euro en in het vierde en laatste jaar 700 euro.

Je werkt vier werkdagen op je leerbedrijf, dat is dus circa 32 uur per week. Ook in de schoolvakanties werk je bij het leerbedrijf. Je krijgt wel vakantiedagen, net als alle andere werknemers bij het leerbedrijf. Dat is bij elkaar meestal 20 dagen, wat overeenkomt met vijf weken per jaar.

De stage duurt net zo lang als de studie, dus vier jaar. Op deze manier leer je een bedrijf compleet kennen en kan je het meest leren. De studenten kunnen na die vier jaar een vast contract aangeboden krijgen.

Naast de les en werkdagen heb je huiswerk, moduleopdrachten en portfolio’s te maken. Dat kost ongeveer acht uur per week.